onsdag den 20. marts 2013

Maden!

Noget af det jeg glædede mig allermest til ved at skulle til Vietnam. var maden. Jeg sætter stor pris på god mad, og specielt asiatisk mad. Nu hvor vi allerede har tilbragt et par uger i landet, føler jeg at jeg har fået et godt nok billede af det vietnamesiske køkken til at kunne beskrive det grundlæggende for jer.

For det første spiser de selvfølgelig ris og nudler til morgen, middag og aften. Det svarer nok lidt til vores rugbrød og kartofler. Der går simpelthen ikke en dag hvor de ikke spiser det, og de bliver aldrig trætte af det. Desuden er der tusindvis af forskellige ris og nudler at vælge imellem hernede, med forskellig tykkelse, smag og konsistens, så det er aldrig helt det samme.

Til trods for at man spiser ris og nudler stort set hverdag, så synes jeg at de er rigtig gode til at få det til at smage forskelligt. Det bruger mange krydderier, både friske og tørrede og kombinerer dem på alverdens måder. Specielt frisk korriander, mynthe, ingefær og chili er de meget glade for hernede, og kommer det i salater så ofte de kan slippe afsted med det (til mindre irritation for en stor del af gruppen, da vi ikke er store fans af korriander og ingefær).

En ting der skiller sig meget ud fra dansk mad hernede er at de stort set ikke bruger mælkeprodukter, hovedsageligt fordi det er meget dyrt. Så ingen mælk, ost, fløde, smør eller andre mælkeprodukter indgår i deres madlaving, selvom man selvfølgelig godt kan finde det i de lokale supermarkeder, dog til en lidt krydret pris.

Til gengæld er de rigtig glade for olie hernede. Alt bliver stegt i olie, og gerne rigeligt af det. Forårsruller og kød bliver hyppigt friturestegt, hvilket man hurtigt bliver træt af, så det prøver jeg for så vidt muligt at undgå at bestille når vi er ude at spise. Til gengæld er jeg blevet helt tosset med deres friske forårsruller, som ikke er friturestegt men blot består af salat (nogle gange med korriander), bønnespirer, en smule nudler og så enten rejer eller kogt oksekød rullet sammen i fugtigt rispapir, hvoefter man kan dyppe dem i fiskesovs, chilisovs eller soyasovs. MUMS! Jeg må se om jeg ikke selv kan finde ud af at lave dem når jeg kommer hjem!

En stor del af det vietnamesiske gadebillede er gadekøkknerne, som findes på stort set alle gadehjørner. De har oftest hver især specialiseret sig i 2-3 enkle supper, nuddelretter eller risretter. Så sidder man på små børneplastikstole, ved et lille plastikbord og får serveret en ret til omkring 20000 vnd, hvilket svarer til omkring 6 dkk. Mange vil måske mene at man skal passe på med rengøring og bakterier, men i modsætning til restauranterne, så kan man her se køkkenet og redskaberne og råvarerne de bruger, og så selv bedømme om man synes det ser fint nok ud. Desuden er det faktisk oftest ved gadekøkkenerne man får det mest velsmagende og anderledes mad.

Jeg har btw fået både struds og krokodille hernede, hvilket klart kan anbefales!

Noget jeg i høj grad benytter mig af hernede er at man kan få friskpresset frugtjuice til stort set ingen penge, uanset hvor man er, hvilket er super lækkert! Vi har fundet en farvorit i det lokale supermarked, hvor de står ved indgangen og laver friske smoothies, udelukkende med frugt. Favoritten er en Mango Mania, bestående af mango, banan, passionsfrugt og ananas, blendet med isterninger.

En anden ting de drikker hernede er iskaffe. Jeg drikker normalt ikke kaffe, men efter jeg havde set samtlige vietnamesere drikke det, tænkte jeg at jeg hellere måtte prøve det. Og det smager sygt godt! Deres kaffe hernede smager ikke lige så bitter som vores, tværtimod har den en lille smule karamel over sig. Og da de jo ikke rigtig har mælkeprodukter, så er det i stedet kondenseret mælk de kommet i, hvilket smager utroligt sødt. Og til sidst en masse isterninger.

De har heller ikke kager og dessert på samme måde som vi har hjemme i Danmark. I stedet får man serveret frisk frugt i slutningen af måltidet. Jeg tror næsten at grunden til dette netop må være fordi at mælkeprodukter er dyre hernede, og så er det ikke blevet en del af deres kultur, på samme måde som vores. Når der er nogle der har fødselsdag hernede, skaffer Bosse, vores rejseleder gerne en stor kage eller to til holdet. De ser fantastisk flotte ud, men smagen er slemt skuffende (oftest er det bare 2 sandkager lagt sammen med noget sukkercreme i midten). Menmenmen ingen regler uden undtagelser! I Hoi An fandt vi et sted ved navn Cargo, hvor de havde de mest fantastiske kager, der både så fantastiske ud og som smagte himmelsk! Og så til kun 15 kr pr stykke - det var vidst godt at vi kun var der nogle få dage!


OMNOMNOM <3Ingen kommentarer:

Send en kommentar